18 Temmuz 2007 Çarşamba

Çocuk kitabı nasıl seçilir?


Çocuk kitabı nasıl seçilir?


Günümüzde uzmanlar kitapları çocuğun gelişim sürecinde bütünleyici bir araç olarak kabul etmektedir. Kitaplar, okul öncesi yıllardan başlayarak çocuğun bilişsel gelişimi ile dil gelişimine katkı sağladığı gibi duygusal ve sosyal yönden gelişimine de destek verir. Bu nedenle içerik ve dil yönünden nitelikli çocuk kitabı yazımı ve basımı son derece önemlidirÜlkemizde son yıllarda çocuk kitabı alanında yayıncılık giderek artmaktadır. Ancak bu yayınların arasında hiçbir edebi ve eğitsel değeri olmayan kitaplara da rastlanmak mümkündür. Bu nedenle seçici davranmak gerekmektedir.İyi bir çocuk kitabı çocuğun ilgi ve ruhsal ihtiyaçlarını karşılayan fakat herşeyden önce çocuğun zevkle okuduğu bir eser olmalıdır


Kitap satın alırken dikkate alınabilecek bazı öneriler


Çocuklar için kitap seçerken onların gelişim dönemleriyle okuma ilgileri dikkate alınmalı ve bu dönemlere uygun kitaplar seçilmelidir.


Kitap satın alırken kitabın adına, yazarına, resimleyenine ve yayınevine dikkat edilmelidir. Eğer tereddüt yaşanıyorsa kitap almadan okunabilir. Böyle bir imkan olmadığında seçkin yazarlar ve yayınevleri tercih edilebilir.


Kitap seçimi için gazete, dergi, televizyon ve Internet’den kitap tanıtımları takip edilebilir.


Değişik tür kitaplar satın alınabilir. Şiir, çizgi roman, bilmece-tekerleme, biyografi vb.


Hikaye ve masalların dışında kurgusal olmayan bilgi içerikli kitaplar da satın alınabilir. Seviyeye uygun ansiklopediler, tarih, bilim ve teknoloji kitapları vb.


Çocuklar, kitap seçiminde bir ön elemeden sonra özgür bırakılabilir. Okuma materyalini kendileri seçerlerse okumak için daha fazla istek duyabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Ekleyebilirsiniz